ERGENLİK DÖNEMİ ÖFKE PATLAMALARI

ERGENLİK DÖNEMİ ÖFKE PATLAMALARI

Öfke tıpkı diğer duygularımız gibi herkeste olan bir duygudur.  Her yaşta insan belirli durumlar karşısında öfke hissedebilir. Çocukların istediklerini yaptıramadıklarında ağlama krizlerine girdiklerini, bağırma, çığlık atma gibi davranışlarda bulunduklarını bilirsiniz. Yaş ilerleyip ergenlik dönemine gelindiğinde gençlerin kapıları çarparak, ebeveynine bağırarak, eşyaları fırlatıp atarak öfkelerini gösterdiklerini görürüz. Ergenlik döneminde gençler birçok duyguyu olduğundan daha yoğun yaşadığı için öfkeyi de yoğun yaşayabiliyorlar. Öfke patlamaları gencin kendi benliğini ailesine veya başkalarına göstermenin bir yolu olarak ortaya çıkabiliyor çoğu zaman. Bir başka deyişle ergenlik döneminde gençler var olduğunu ispatlama çabasıyla öfke patlamaları yaşayabiliyorlar.

 

Yaşanılan her duygunun bir anlamı vardır. Öfke bazen yaşanılan bir durum karşısında birincil duygu olarak çıkabilir, fakat çoğunlukla ikincil duygu olarak ortaya çıkmaktadır. Kıskançlık, reddedilme, haksızlığa uğrama, değersiz hissetme gibi birincil duygular kişinin öfkelenmesini tetiklemektedir. Bu sebeple de öfkenin altında yatan sebepleri anlayabilmek sorunu çözebilmek için çok önemlidir. Ergenlik dönemindeki gençlerin öfke sebepleri arasında şu gibi sebepler olabilir. 

 

  • Çocuğunuz bu dönemde ciddiye alındığını hissetmek isteyecektir. Kararlarının önemsenmediğini düşünen genç öfkelenebilir.
  • Ergenlik dönemi fiziksel açıdan da çocuğunuzda değişimlerin olduğu bir dönemdir. Bu değişiklikler sebebiyle çevresi tarafından alay edilen, dalga geçilen çocuk öfkelenebilir.
  • Kendini yetersiz ve başarısız hissetmesi, hedeflerine ulaşmaya çalışırken engellendiğini düşünmesi,  olaylar karşısında haksızlığa uğradığını düşünmesi gibi birçok sebep ergenlerde öfke patlamalarına sebep olabilir.
  • Bu düşünceler ve duygularla çocuğunuzun öfkelenmesi çok normal olacaktır. Önemli olan onun bu öfkeyle nasıl baş edebildiğidir. Eğer öfke anında sesler çok yükseliyor, çocuğunuz kendisine veya bir başkasına zarar verebilecek eylemlerde bulunuyorsa bunlar öfkesini iyi yönetememesinden kaynaklanabilir.

 

Öfke Krizlerini Yönetebilmek için Ebeveynlere İpuçları:

  • Ebeveynler olarak sizlerin öfkenizi nasıl yönettiğiniz çok önemli. Sizin öfkelendiğinizde verdiğiniz tepkilerle çocuğunuzun öfkelendiğinde nasıl davrandığı birbirine çok benzer olacaktır.
  • Çocuğunuzu öfkelendiren durumları takip edin. Çocuğunuz ne sıklıkla, nerelerde ve kimlere daha çok öfkeleniyor tespit edin. Bu öfkenin altında yatan olumsuz düşünceleri fark etmesi konusunda çocuğunuza destek olun.
  • Öfkelenen çocuğunuza kızarak onu bastırmaya çalışmak çocuğunuzun öfkesinin dinmesine yardımcı olmayacağı gibi öfkesini kontrol etmesine de yardımcı olmayacaktır. Çocuğunuzun ne hissettiğini anlamaya çalışın.
  • Çocuğunuzun öfkelendiğinde verdiği olumsuz tepkiler yerine koyabileceği alternatif davranışları konuşun. Kişiyi öfkelendiren ortamdan uzaklaşmak, yürüyüş yapmak, müzik dinlemek, nefes egzersizi yapmak çocuğunuzun öfkesini kontrol etmesinde yararlı olabilecek davranışlardır.
  • Çocuğunuzun evde veya okulda öfkelendiği zaman kendini güvende hissedeceği bir yer belirlemesini sağlayın. Öfke anında sakinleşmesi için bu yere gidip sakinleşene kadar orada beklemesini önerebilirsiniz.
1280 720 Ayna Psikolojik Danışma Merkezi

Funda Tekelioğlu

Emel Yazıcıoğlu

Zehra Birbiri

Ece Özdiker

Yaprak Salman

Zeynep Sezgin

Nurşah Memiş Akdoğan

Ceren Yüksel Dışpınar

Şule Acar

Murat Kaytancı

Ceyda Yanar

Zeynep Yetkin

Ayşegül Önk Eray

AYNA’DA Bireysel / Çift Randevuları

AYNA’DA Çocuk / Ergen Randevuları

BEBEKLİK DÖNEMİ

ÇOCUKLUK DÖNEMİ

ERGENLİK DÖNEMİ

GENÇ YETİŞKİNLİK

YAŞLILIK DÖNEMİ

PERGEL-PERFORMANS GELİŞTİRME PROGRAMI

ÖĞRENCİ KARİYER DANIŞMANLIĞI ALANLARI

YETİŞKİN KARİYER DANIŞMANLIĞI

GELECEĞİNİ PLANLA GRUP ÇALIŞMASI

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çatışma ve Problemleri Çözme performansınızı arttırın

Doğru Dinleme, doğru anlama, doğru ifade etme

IQ mu EQ mu?

Yönetici Adayları Daha Başarılı

Mutlu Çalışanlar

Zorbalar, kurbanlar.. Peki ya şahit olanlar?

Çocuklara dair her şey

Başa çıkma kaynakları içimizde

EMDR TERAPİSİ

Eğitim ve Çalışma Grubu

BİREYSEL GÖRÜŞME TEKNİKLERİ

KRİZE MÜDAHALE EĞİTİMİ

GRUP YÖNETİMİ EĞİTİMİ

DİKKAT VE ÖĞRENME “UZMAN EĞİTİMİ”

SİSTEMİK MÜDAHALELER EĞİTİMİ

Kurumlarda Zorbalık

Sanem Demirbaş

Gökçe Nil Ekşi

Zeynep Yetkin